26
Φεβ
2020

Κυριακάτικη εξόρμηση στο θέατρο

Την Κυριακή 23-02-2020 ομάδα μαθητριών και μαθητών του σχολείου μας με τη συνοδεία καθηγητών τους παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση “Προσωπική συμφωνία” στο “Από μηχανής Θέατρο” στο Μεταξουργείο. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχαν εκπαιδευτικοί του σχολείου μας και συγκεκριμένα η κ. Σπυροπούλου Δήμητρα, Φιλόλογος, η κ. Φραγκιουδάκη Στυλιανή, Φιλόλογος και ο κ. Καψούρης Γεώργιος, Φιλόλογος.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση ενθουσιάστηκαν από την ποιότητα της παράστασης, προβληματίστηκαν, συγκινήθηκαν και στο τέλος χειροκρότησαν με θέρμη τους συντελεστές της…

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Στο κατακερματισμένο μεταπολεμικό Βερολίνο του 1946, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποναζιστικοποίησης της Γερμανίας, ο μαέστρος Φούρτβενγκλερ έρχεται αντιμέτωπος με τον Αμερικανό ανακριτή Στιβ Άρνολντ. H κατηγορία που αποδίδεται στο μαέστρο είναι η συνεργασία του με το ναζιστικό καθεστώς. Τα μοναδικά ενοχοποιητικά στοιχεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει εναντίον του ο ανακριτής είναι το γεγονός ότι παρέμεινε στο πόντιουμ της Ορχήστρας του Βερολίνου κατά τη διάρκεια του πολέμου και χάρισε στο κοινό συγκλονιστικές εκτελέσεις των συμφωνιών του Μπετόβεν και του Μπρούκνερ. Η φαινομενικά τυπική υπόθεση, ωστόσο, θα πάρει νέα τροπή όταν ο Χέλμουτ Ρόντε, δεύτερο βιολί της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, μαρτυρά άγνωστες λεπτομέρειες σε σχέση με το μαέστρο, με αντάλλαγμα την προσωπική του απαλλαγή.

Το πολυεπίπεδο έργο του 1955 σε φέρνει αντιμέτωπο με ιστορικές πραγματικότητες, ηθικές αξίες και ψυχολογικά διλήμματα, ενώ το μεγάλο ερώτημα που θέτει είναι το κατά πόσο μπορεί, τελικά, η τέχνη να είναι αυτόνομη, αμόλυντη από τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες και το μήνυμα που αναδύεται είναι πως η τέχνη μπορεί, ακόμη και στην πλέον μισαλλόδοξη καθημερινότητα, να προσφέρει ομορφιά, ευτυχία και προσωπικούς καλλιτεχνικούς θριάμβους.

Αρέσει σε %d bloggers: