Την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα την οδική ασφάλεια για τους μαθητές της Β τάξης του σχολείου μας. Η εκδήλωση οργανώθηκε σε συνεργασία με το Ροταριανό Σύλλογο Κορωπίου και κεντρικό ομιλητή τον γνωστό δημοσιογράφο κ. Πουρναράκη Παναγιώτη.

Λίγα Λόγια για του φιλοξενούμενούς μας στο χώρο του σχολείου μας με αφορμή την εκδήλωση:

1) Ο Ροταριανός Σύλλογος, γνωστός παγκοσμίως ως Ρόταρυ,  είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο κοινοτικών εθελοντών. Τα μέλη του Ρόταρυ εκτελούν ανθρωπιστικά προγράμματα που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του σήμερα, όπως είναι η πείνα, η φτώχεια, ο αναλφαβητισμός και η προστασία του περιβάλλοντος. Η ναυαρχίδα των προγραμμάτων του Ρόταρυ στοχεύει στην προστασία των παιδιών από την πολυομυελίτιδα και την εξάλειψη παγκοσμίως, της ασθένειας που προκαλεί παράλυση και κάποιες φορές τον θάνατο. Τα μέλη των Ροταριανών Ομίλων αντιπροσωπεύουν τους ηγέτες των επαγγελμάτων και των επιχειρήσεων διεθνώς. Αυτά τα 1,2 εκατομμύρια των ανδρών και των γυναικών συνεισφέρουν χρόνο, εμπειρία και χρήμα για την στήριξη τοπικών και διεθνών προγραμμάτων, που βοηθούν ανθρώπους με ανάγκες και προάγουν την κατανόηση μεταξύ των πολιτισμών. Το Ρόταρυ το 1917 ίδρυσε το Ροταριανό Ιδρυμα. Μέσω αυτού υλοποιούνται τα μεγάλα εκπαιδευτικά και ανθρωπιστικά προγράμματα. Είναι επίσημος σύμβουλος του ΟΗΕ (άλλωστε την ιδρυτική του πράξη υπέγραψαν 48 ηγέτες κρατών – ροταριανοί) για ανθρωπιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα. Συνεργάζεται με καταξιωμένες διεθνώς οργανώσεις όπως την UNICEF, την UNESCO (που ιδρύθηκε με προτροπή του Ρόταρυ), την παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το Κέντρο Καταπολέμησης Εδικών Λοιμώξεων των Η.Π.Α. και πολλές η Κυβερνητικές Οργανώσεις, ώστε να υπηρετεί την αποστολή του.

2) Ο κ. Παναγιώτης Πουρναράκης είναι γνωστός δημοσιογράφος σε θέματα αυτοκινήτου και τηλεοπτικός σχολιαστής των αγώνων Formula 1. Ο κ. Πουρναράκης είναι Μηχανολόγος/Μηχανικός, απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και έχει πλούσια εμπειρία στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο, εφημερίδες και περιοδικά αυτοκινήτου και, ως εκ τούτου, η γνώμη του έχει βαρύνουσα σημασία. Από το 1989 έως το 1999 εργάστηκε στην ΕΡΤ, στη αρχισυνταξία αθλητικών εκπομπών, συμπεριλαμβανομένης της Αθλητικής Κυριακής και μεταδόσεων αγώνων Formula 1. Από το 2000 έως το 2012 διετέλεσε υπεύθυνος προγράμματος και βασικός σχολιαστής των αγώνων Formula 1 στο κανάλι Alpha. To 2013 βασικός σχολιαστής των αγώνων Formula 1 στην ΕΡΤ και το 2014 στο Alpha. Το διάστημα 2015 έως 2016 παρουσιάζει την εκπομπή “Auto Action” στο κανάλι Action 24. Έχει εργαστεί σε πληθώρα ραδιοφωνικών σταθμών, εφημερίδων και περιοδικών με θέμα πάντα το αυτοκίνητο.

Με τη συνδρομή του Ροταριανού Συλλόγου Κορωπίου, ο πρόεδρος του οποίου, κ. Πηλιχός Σωτήρης, η γραμματέας κ. Κόλλια Κρυσταλλία και τα μέλη  κ. Γεωργάκης Αντώνιος, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, κ. Κωνσταντάρα-Ντούνη Αμαλία, η οποία πρωτοστάτησε στη διοργάνωση της εκδήλωσης,  κ. Κωνσταντάρας Κωνσταντίνος, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κρωπίας,  κ. Μάστορα Μαρία και  κ. Θεοδωρίδου-Σιδέρη Μαρία,  παρευρέθησαν στην εκδήλωση, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας είχαν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν για τους κανόνες και τις προϋποθέσεις της ορθής οδηγητικής συμπεριφοράς ως οδηγοί αυτοκινήτου, συνεπιβάτες, οδηγοί ποδηλάτου και μηχανής. Έγινε επίσης αναφορά στους τρόπους προφύλαξης από ατυχήματα για τους πεζούς. Η παρουσίαση του κ. Πουρναράκη, τεκμηριωμένη με στοιχεία ερευνών και επιστημονικών δεδομένων και εμπλουτισμένη με σειρά από βιντεάκια, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών μας, οι οποίοι συμμετείχαν με προθυμία στο διάλογο που διάνθισε την παρουσίασε, διατυπώνοντας ερωτήσεις και εκφράζοντας απόψεις και απορίες.

Η εντύπωση που δημιουργήθηκε από την εκδήλωση μας οδηγεί στο να επαναδιατυπώσουμε την ανάγκη για ένταξη του “μαθήματος”, μαθήματος ζωής θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε, οδικής συμπεριφοράς και ασφάλειας στο ωρολόγιο πρόβλημα των σχολείων. Μόνο η ορθή γνώση μπορεί να μας οδηγήσει στην υιοθέτηση σωστής συμπεριφοράς στο δρόμο και να λειτουργήσει ως βασικός παράγοντας μείωσης των ατυχημάτων στους δρόμους, όπου η πατρίδα μας πληρώνει βαρύ φόρο αίματος κάθε χρόνο!!!