Το σχολείο μας επισκέφθηκε  το θωρακισμένο καταδρομικό «Γεώργιος Αβέρωφ», ιστορικό πλοίο της νεότερης Ελλάδας. Κατά την πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση πληροφορηθήκαμε ότι αν και αναφέρεται ως θωρηκτό, είναι θωρακισμένο καταδρομικό, κλάσης ΠΙΖΑ, το οποίο ναυπηγήθηκε στο Λιβόρνο της Ιταλίας την περίοδο 1908 – 1911 και εντάχθηκε στο τότε Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό. Η αγορά του έγινε εν μέρει με δωρεά του Γεώργιου Αβέρωφ, του οποίου το όνομα φέρει τιμητικά.

Το πλοίο πήρε μέρος στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο ως ναυαρχίδα του Στόλου, υπό τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη και συμμετείχε στις επιχειρήσεις απελευθέρωσης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις ναυμαχίες της Έλλης (1912) και της Λήμνου (1913) ενάντια στον Οθωμανικό Στόλο, όταν αξιοποιώντας την ανώτερη ταχύτητά του και το μέγιστο του βεληνεκούς των πυροβόλων του αποσπάστηκε από τον υπόλοιπο ελληνικό στόλο και αναλαμβάνοντας αυτόνομη δράση έτρεψε τον εχθρικό στόλο σε φυγή καταδιώκοντάς τον.

Το 1984 το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε να το μετατρέψει σε πλωτό μουσείο (Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ») και το μετέφερε στο Φάληρο.

Εκεί βρίσκεται από τότε και τιμά με την παρουσία του το Ελληνικό Ναυτικό και την ναυτική κληρονομιά της Ελλάδος.