Το διάστημα από Πέμπτη 29 Νοεμβρίου έως και Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πενθήμερη εκδρομή της Γ΄ Λυκείου του σχολείου μας στα Ιωάννινα και στις γύρω περιοχές. Η γενική εντύπωση που δημιουργήθηκε σε μαθητές και συνοδούς εκπαιδευτικούς ήταν άριστη χάρη στο σωστό προγραμματισμό και στην πολύ καλή οργάνωση του γραφείου που ανέλαβε την εκδρομή.

Η αναχώρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου  στις 7.00΄, μετά από έλεγχο της τροχαίας, έφερε τους 58 μαθητές/τριες και τους 4 συνοδούς αρχικά στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Βρέλλη και στη συνέχεια στην πόλη των Ιωαννίνων για μια πρώτη γνωριμία.

 

Την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου οι συμμετέχοντες μεταφέρθηκαν αρχικά στο νησάκι της κυρά Φροσύνης και ξεναγήθηκαν στο μουσείο του Αλή πασά εμπεδώνοντας το έργο και το τραγικό τέλος του πασά των Ιωαννίνων, ο οποίος αποστάτησε στην πραγματικότητα από την Οθωμανική αυτοκρατορία δημιουργώντας ένα εξελληνισμένο κράτος σ’ ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα. Ακολούθησε η περιήγηση-ξενάγηση στο φρούριο των Ιωαννίνων και στο Ιτς Καλέ, η οποία ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο μουσείο Αργυροτεχνίας, όπου οι μαθητές/τριες ήρθαν σ΄επαφή με τα μυστικά της κατεργασίας του ασημιού.

 

Το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου οι εκδρομείς ήρθαν σ’ επαφή με έναν εντυπωσιακό θησαυρό της φύσης, το σπήλαιο Περάματος, μεταφερόμενοι μάλιστα στο σημείο της εισόδου με το τουριστικό τρενάκι. Ακολούθησε η επίσκεψη στον παραδοσιακό οικισμό του Μετσόβου και η ξενάγηση στο λαογραφικό μουσείο της πόλης, στο αρχοντικό Τοσίτσα που συμπεριελάμβανε και τη σχετική ξενάγηση.

 

 

Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου οι συμμετέχοντες προσέγγισαν το Καλπάκι, τόπο ιστορικής μνήμης για το έπος του 1940, και ξεναγήθηκαν από στρατευμένους στο χώρο του πολεμικού μουσείου, το οποίο είναι αφιερωμένο στον αγώνα των Ελλήνων εναντίον της ιταλικής εισβολής στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ακολούθησε η επίσκεψη στο φαράγγι του Βίκου, το οποίο οι εκδρομείς θαύμασαν από το “μπαλκόνι” της Αγ. Παρασκευής μαθαίνοντας ταυτόχρονα πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία του  μοναστηριού και της ευρύτερης περιοχής από τον ιερέα και αγιογράφο της μονής.

Τρίκαλα και στο “Μύλο των Ξωτικών”, το θεματικό πάρκο των Χριστουγέννων, στο οποίο οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι συνοδοί μας είχαν την ευκαιρία να μπουν για τα καλά στο “πνεύμα των Χριστουγέννων” και να ξεναγηθούν στον παραδοσιακό  βιομηχανικό νερόμυλο. Η άφιξη στο Κορωπί με ενδιάμεσες στάσεις έγινε στις 20.30΄