6
Φεβ
2019
0

Συμμετοχή μαθήτριας μας στη Euroscola 2019

Σας μεταφέρουμε τις εμπειρίες της μαθήτριάς μας Υφαντή Γεωργίας Μαρίας από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα Euroscola που έλαβε χώρα στο Στρασβούργο 30/1/2019 έως 1/2/2019.

Η εμπειρία μου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Euroscola ήταν μια απίστευτη και αξέχαστη εμπειρία. Ήταν ένα μεγάλο προνόμιο που μπόρεσα να αποκτήσω πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να αναπτύξω τις πολιτικές μου απόψεις μέσω συζητήσεων με άλλους νέους από όλη την Ευρώπη.

Γύρω στις 08.30 το πρωί, με την άφιξή μας στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, και οι 600 μαθητές πήραμε μαζί πρόγευμα, και μας  εξηγήθηκαν οι λεπτομέρειες του προγράμματος. Έπειτα πήγαμε στο χώρο της ολομέλειας όπου πήραμε τις θέσεις των Ευρωβουλευτών, χωρισμένοι σε 6 ομάδες. Η συνεδρία ξεκίνησε με ένα σύντομο καλωσόρισμα εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, ένας μαθητής από κάθε χώρα παρουσίασε τη χώρα του. Ύστερα είχαμε την  δυνατότητα να θέσουμε ερωτήσεις στο Γερμανό ευρωβουλευτή Dennis Radtke. Η πρωινή συνεδρία ολοκληρώθηκε με ομαδική φωτογράφιση. Ακολούθησε γεύμα και παιχνίδι με ομάδες τεσσάρων ατόμων από διαφορετικές χώρες. Γύρω στις 2.00 μ.μ., οι 6 ομάδες συνεδρίασαν χωριστά και προετοίμασαν το θέμα που θα παρουσίαζαν στην ολομέλεια. Για το σκοπό αυτό επέλεξαν ένα μέλος της ομάδας ως Πρόεδρο και ένα μέλος ως εισηγητή. Μετά από συζήτηση για την μεταναστευτική κρίση, η ομάδα μου ετοίμασε μια έκθεση. Στη συνέχεια ο κάθε εισηγητής από την κάθε ομάδα παρουσίασε την έκθεση της ομάδας του στην ολομέλεια. Μετά από συζήτηση των εκθέσεων των 6 ομάδων, οι υπόλοιποι συμμετέχοντες ζητήθηκαν να πάρουν θέση υπερψηφίζοντας, καταψηφίζοντας ή μένοντας ουδέτεροι .Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που ξεκίνησε στο γεύμα, δόθηκαν τα βραβεία στους νικητές. Όλοι οι μαθητές πήραν στη συνέχεια πιστοποιητικό συμμετοχής στη Euroscola, υπογεγραμμένο από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το άκουσμα του Ύμνου της Ευρώπης.

Αυτό που με ενθουσίασε ήταν το πώς θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν τόσα άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων σε μια αίθουσα, όλοι απολαμβάνοντας τη συζήτηση πάνω σε επίκαιρα θέματα μέσω της αγγλικής γλώσσας. Το πρόγραμμα Euroscola δεν με ενέπνευσε μόνο να διαφυλάξω τη δική μου γλώσσα και τον πολιτισμό, αλλά και να εμπλακώ περισσότερο στο μέλλον της χώρας μου. Το Euroscola δεν ήταν μόνο μια εμπειρία για εμένα αλλά και μια ευκαιρία να δημιουργήσω σφαιρικές απόψεις για θέματα της επικαιρότητας. Έχω μεταμορφωθεί σε ένα πιο θετικό άτομο που έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει στη κοινωνία από ό,τι πριν και είμαι ενθουσιασμένη από το μέλλον που βρίσκεται τώρα μπροστά μου.

Γεωργία Μαρία Υφαντή