Αδελφοποίηση σχολείων

Με ιδιαίτερη  χαρά βρισκόμαστε σήμερα στο…σχολείο στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των σχολείων μας. Μια επίσκεψη που όλοι περιμέναμε ανυπόμονα, αφού δεν εξαντλείται σε μια ταξιδιωτικού μόνο ενδιαφέροντος εκδρομή. Διάφορες συγκυρίες μας ανάγκασαν σε αναβολές και ήρθε η ώρα που θα αποζημιωθούμε.

Η αδελφοποίηση είναι ενεργός συμμετοχή των πολιτών, είτε αυτοί είναι μαθητές, είτε είναι ενήλικοι. Ιδανική αδελφοποίηση είναι εκείνη όπου κάθε συμμετέχων αισθάνεται ενεργός και παραγωγικός, με διάθεση προσφοράς. Δεν μπορεί να υπάρξει αδελφοποίηση χωρίς την έννοια της αδελφοσύνης και της ισότιμης προσφοράς. Προσφέρουν όλοι και μοιράζονται όλοι τους γλυκείς καρπούς. Η αδελφοποίηση δίνει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να γνωρίσουν την καθημερινότητα των άλλων, να αναζητήσουν και να εξετάσουν σημαντικά σύγχρονα προβλήματα που απασχολούν όλους και έτσι να συνειδητοποιήσουν ότι ανήκουν σε μία κοινότητα

Σημαίνει πάνω από όλα μια δυναμική διαδικασία συνάντησης, αλληλεπίδρασης, αμοιβαίας συνεργασίας, αναγνώρισης της ετερότητας και προώθησης πολιτισμών.

· Προωθεί τις αρχές της πολυγλωσσίας , της πολυπολιτισμικότητας και της πολυμορφίας .

· Αξιοποιεί την ετερότητα σμιλεύοντας την ενότητα μέσα από τη διαφορά και επισημαίνει την κοινή συμβολή των λαών στο σημερινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

· Στοχεύει στη δημιουργία κοινωνιών που θα χαρακτηρίζονται από αλληλοκατανόηση.

Πρόκειται συχνά, όπως στην περίπτωσή μας, για συνεργασία με σχολεία που προωθούν προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας  καθώς στις περιοχές αυτές υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο και ισχυρή επιθυμία εκμάθησης της γλώσσας τόσο από ομογενείς όσο και από μαθητές άλλης εθνικής καταγωγής. Μαθητές κι εκπαιδευτικοί των αντίστοιχων σχολείων θα βαδίσουν σε ιστορικά μονοπάτια που συνδέουν την Ελλάδα με τις περιοχές αυτές.

Στόχος της συνεργασίας είναι η εμβάθυνση των σχέσεων φιλίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες  και η προώθηση της επικοινωνίας μέσω της εκμάθησης της αντίστοιχης γλώσσας.

Η συνεργασία  αφορά σε(ενδεικτικά αναφέρω κάποιες ,ανάφερε τι έχετε προγραμματίσει)

-κοινές δραστηριότητες ανταλλαγή πληροφοριών, εκπαιδευτικών και  μαθητών.

-εφαρμογή κοινών δράσεων με έμφαση στον πολιτισμό, την ιστορία

-ανταλλαγή εκπαιδευτικής ύλης, όπως  βιβλία, περιοδικά, οπτικοακουστικό υλικό κ.λπ.

-εκπόνηση  προγραμμάτων με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας

-διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων και αγώνων.

Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν νέου φίλους και να γνωρίσουν την όμορφη αυτή χώρα.Το ίδιο ισχύει και με εμάς,που ήδη νοιώθουμε όμορφα και οικεία με τους συναδέλφους ,αλλά και όλους όσους εμπλέκονται στο όμορφο αυτό διαπολιτισμικό ταξίδι.

Ένας αποτελεσματικός δεσμός αδελφοποίησης πρέπει να έχει την ιδιότητα να αντέχει στο χρόνο και να μην αντικατοπτρίζει μόνο τη διάθεση που επικρατεί κατά τις ημέρες που πραγματοποιείται η δράση. Στη δική μας περίπτωση το πιο πιθανό είναι να αποδειχθεί βιώσιμη,αφού μας ενώνει η γλώσσα  ο κοινός πολιτισμός και οι κοινές ιστορικές μνήμες.

Όμως και αυτό από μόνο του δε δίνει τα εχέγγυα της επιτυχούς έκβασης. Ακριβώς γι αυτό σας καλούμε κι εμείς στη χώρα μας και κατά την επίσκεψή σας θα ανταποδώσουμε τις όμορφες εμπειρίες.Ας μην αφήσουμε λοιπόν την καθημερινότητα και το χρόνο να δώσει παροδικό χαρακτήρα στην ενδιαφέρουσα αυτή επίσκεψη.